broadgauge-garment
4 september 2017

rendementsgrafiekje-pvDe prijzen van PV panelen gaan al jaren naar beneden. Helaas wordt daarbij niet alleen bezuinigd door efficiëntere produktiewijzen en goedkopere materialen etc. maar ook (en vooral ook...) op kwaliteit. Veel panelen zijn ontworpen om na tien tot vijftien jaar stuk te gaan. Vergelijk het ontwerp van goedkopere auto’s, deze hebben printplaten e.d. die een jaar of tien meegaan. Laat u hierbij niet misleiden door een voorgespiegelde opbrengstgarantie van 25 jaar, zoals in bijgaand grafiekje; de opbrengstgarantie is namelijk gewoonlijk afhankelijk van de produktgarantie, en die is vaak maar 10 jaar. Deze samenhang wordt in de praktijk vaak niet duidelijk gecommuniceerd. Epos adviseert om alleen panelen te nemen met een produktgarantie van minimaal 15 jaar, liefst zelfs 20 jaar. En ook dan is er nog het risico dat de leverancier in de tussentijd failliet gaat.

Waar moet u zoal op letten? Een belangrijke keuze betreft de achterkant van het paneel. De voorkant van een paneel is vrijwel altijd van gehard glas maar de achterkant kan worden uitgevoerd in glas of kunststof. Bij een glas/kunststof paneel krijgen de 0,2 mm dikke PV-cellen veel meer trekkracht te verduren bij storm. Dit geeft micro-fracturen waardoor het rendement afneemt. Na extreem weer zoals hagelbuien kan het rendement zelfs geheel weg vallen - ook al ziet het paneel er op het oog dan nog goed uit. Een glas/glas paneel is daarentegen in principe stormbestendig. Verzekeraars maken tot nu toe nog geen onderscheid tussen deze paneeltypen maar de verwachting van Epos is dat dat op termijn wel zal gaan gebeuren. Hierbij moet wél worden gezegd dat een glas/glas paneel het dubbele kan kosten van een glas/kunststof paneel. Voor commerciële partijen telt vaak vooral de te verkrijgen subsidie bij aanschaf en voldoet een glas/kunststof paneel met 15 jaar prima aan de verwachte economische levensduur.

Daarnaast kunt u letten op het type encapsulant, dit is de vullende “lijm”substantie tussen de voor- en achterkant. Wordt hiervoor EVA gebruikt dan zal het paneel na verloop van tijd gaan vergelen en corroderen. EVA wordt op langere termijn namelijk afgebroken tot o.a. azijnzuur onder invloed van... zonlicht. Daarnaast leidt de afbraak van EVA op termijn tot vochtindringing, waardoor het paneel binnen een jaar kapotvriest. Een reeds lang bekende en veel betere encapsulant is bijvoorbeeld siliconengel.

Naast deze twee hoofdkenmerken zijn er nog allerlei nuances te maken over de toegepaste technieken. Deze laten wij hier achterwege. Als vuistregel geldt: het is mooi als de verwachte levensduur van uw PV-panelen samenvalt met de levensduur van uw dak. Het zal duidelijk zijn dat dat bij een privé dak bestaande uit betonpannen anders ligt dan bij een plat bitumendak van een bedrijfspand.


Terug naar het nieuwsarchief.