broadgauge-garment
11 februari 2016

Op basis van een halve waarheid kunt u geen investeringen doen om uw huis energiezuiniger te maken. Bij dezen drie tips.

Accu zonnepaneel1. Voor wie wil gaan investeren in zonnepanelen en een warmtepomp: houdt u er rekening mee dat u momenteel gratis gebruik kunt maken van het electriciteitsnet als buffer, maar dat dat wellicht in de nabije toekomst gaat veranderen. De zg. salderingsregeling zou wel eens kunnen gaan vervallen per 2020 a.s. In dat geval moet u 's zomers betalen om uw PV-energie te leveren aan het net en 's winters opnieuw betalen om die energie weer te onttrekken aan het net voor uw warmtepomp. Het zou goed kunnen dat vanaf 2020 iederen met PV panelen feitelijk tot een eigen energie-opslag (accu) wordt verplicht.

2. Investeren in een warmtepomp is voor u als particulier financiëel gezien pas zinvol bij een rendement (COP) van 3,40. Dat houdt in dat de warmtepomp voor 1 deel electriciteit, 3.40 nuttige delen warmte moet aanmaken. Pas daarboven gaat u eraan verdienen. Voor warm tapwater haalt momenteel geen enkele warmtepomp dit rendement. U kunt warm tapwater dus nog steeds beter aanmaken met gas (scheelt ook weer een voorraadvat).

3. De energie-inhoud van het afvalwater van de douche (ca 34 graden) wordt nogal eens onderschat. Als u nieuw bouwt, kunt u met een goede douchepijp-wtw jaargemiddeld ongeveer 3 tot 4% besparen op uw casco energieverbruik. Laat u niet omkletsen dat die pijp niet zinvol zou zijn, voor een middelgrote woning bespaart zo'n pijp jaarlijks evenveel als 3 moderne PV panelen. Het is meer dat men de pijp wat lastig aan te leggen vindt en in de bouw is men doorsnee nu eenmaal redelijk conservatief.


Terug naar het nieuwsarchief.